Płyty indukcyjne to specyficzny rodzaj płyty grzewczej, która idealnie sprawdzi się w nowoczesnej kuchni. Urządzenie to jest zasilane energią elektryczną. Popularna szerokość płyty mieści się w przedziale od 58 do 60 cm, jednak nie brakuje też płyt znacznie szerszych i węższych. Większość płyt posiada cztery pola grzejne. Natomiast zdarzają się urządzenia, które mają tylko dwa lub trzy. Ciekawą funkcją jest bridge. Umożliwia łączenie dwóch pól, tworząc w ten sposób jedno duże. Trzeba także podkreślić, że płyty indukcyjne są tworzone ze szkła ceramicznego. Urządzenia te są odporne na wszelkiego typu uszkodzenia. Ich atutem jest gładka powierzchnia, którą można łatwo utrzymać w czystości. Nowoczesne płyty są wyposażone w panel dotykowy, a starsze modele w tradycyjne pokrętła. Godną uwagi funkcją jest booster – zwiększenie mocy grzania. W wielu płytach producenci zastosowali opcję programowania czasu wyłączenia. Ogromną zaletą płyt jest również funkcja, dzięki której pole grzejne ogrzewa garnek gdy na nim stoi i przestaje grzać, gdy się go zabiera. Wybór płyt jest bardzo duży, a te różnią się wyglądem, wielkością i funkcjami. Wśród nich są produkty marki Amica, Siemens, Electrolux i Gorenje.